Pien vond dat het deze week tijd was om de puppen te leren om op eigen benen te gaan staan. De puppen gaan steeds meer ontdekken en lopen met gemak de kist nu uit, zo van de ‘oprit’ af. Ook in de nachten merkten wij dat ze richting de uitgang bewogen om hun behoefte te doen. Na een laatste voeding van Pien ging over het algemeen de kist dicht en was Pien de enige die erin en eruit kon lopen. Totdat meneer groen had bedacht dat hij wel sterk en groot genoeg was om eroverheen te klimmen. In een mum van tijd kwam hij er overheen en waggelde zo achter Pien aan.
Ook de kist was in de ochtend redelijk ‘nat’ aan de voorkant dus besloten we om de kist open te laten. Om de puppen aan te moedigen om op gun grasbakje hun behoefte te doen hebben we deze gelijk aan het einde van de ‘oprit’ gezet. Ze hebben nu weinig keus en moeten bijna door de grasbak naar buiten lopen. Waar de eerste behoefte beland is altijd maar de vraag, vast niet in de grasbak. Maar wij staan versteld hoe snel de puppen door hebben waar hun behoefte heen moet! Waar we aan het begin van week 4 ook nog wat kranten neerlegden om de ongelukjes op te vangen bleven deze aan het eind van de week nagenoeg droog. Natuurlijk gebeuren er ongelukjes, het zijn niet voor niets jonge puppen, maar doordat zij hun behoefte op de grasbak doen scheelt dit een hele hoop schoonmaakwerk.
Ook wennen de puppen inmiddels aan vaste voeding. Pien vond het wel welletjes nu de tandjes doorkomen en hierdoor gaat ze minder graag een voeding geven. Dit is de natuur dus een mooi moment om de puppen aan vaste voeding te laten wenen. Eerst een papje met wat geitenmelk maar al snel ging daar wat puppypaté in. Nu we wat verder zijn en ze begrijpen hoe ze moeten eten hebben we daar ook een mix van vers vlees aan toegevoegd. Dat was even wennen maar nu smikkelen ze dit aardig op. Pien is elke keer weer dankbaar voor de restjes en wij merken dat deze omschakelen haar goed doet. Ze gaf zichzelf iets weg aan de puppen maar doordat we nu bijvoeren en Pien de restjes opeet zien we haar gelijk weer opknappen.
Uiteraard was het ook weer tijd om de nageltjes te knippen. Waar we dit in het begin met een gewoon nagelschaartje voor mensen doen konden we nu de nagelknipper voor honden gebruiken. Voor kleine hondjes wel te verstaan. Dit is een super handige nagelknipper die heel scherp is. Het knippen voelen ze bijna niet en dit maakt het wel zo makkelijk. Daarna even de scherpe randjes weg gevijld met ons nieuwste nagelapparaat voor honden. Dit is pijnloos maar kan wel een gek gevoel zijn voor honden. Onze volwassen honden willen er niks van weten maar een pup kun je alles nog leren.
Naast alle verzorging is dit een mooie tijd om lekker bezig te zijn met de puppen. Ze willen spelen, knuffelen, ontdekken en gaan steeds meer meekrijgen van de omgeving. Een stofzuiger is bijvoorbeeld heel eng omdat dit veel geluid maakt. Toch gebruiken wij deze en dan ligt hij zomaar een aantal minuten in hun kennel terwijl ze eten of spelen. Hoe normaler de puppen hiermee omgaan hoe makkelijker kunnen ze zich straks aanpassen in hun nieuwe huisje. Dit geldt natuurlijk voor veel meer dingen zoals koken, tv/radio, wasmachine, PlayStation….. je kan het zo gek niet bedenken maar ze komen met veel zaken in aanraking. Na de opgedane ervaring zijn de puppen moe en vallen ze in een diepe slaap waarin er veel verwerkt wordt. Rustmomenten, en vaak zelfs rustdagen, zijn dan onmisbaar om de puppen voldoende te laten herstellen zodat ze daarna weer nieuwe dingen kunnen leren. De socialisatie van de puppen is nu echt gestart!
Geniet nu nog even mee met de leuke foto’s van week 4: