Geschiedenis
De Duitse Pinscher werd vroeger in de 19e eeuw gebruikt om de paardenstal te bewaken en het ongedierte, zoals ratten en muizen, te bestrijden. Eigenlijk was het de Pinscher welke in de vorige eeuw de liefhebber en fokker tot een plan hebben gebracht. Josef Bertha richtte in 1895 de “Pinscher Klub” op in Duitsland. In die tijd werd ook de rassenstandaard van de Pinscher vastgelegd. De Duitse Pinscher was eigenlijk niet zo populair zoals zijn ruwharige verwant de Schnauzer. Vanaf 1939 ging het bergafwaarts en in 1949 werd de laatste Duitse Pinscher in het Duitse hondenstamboek bijgeschreven.
In 1957, dat was 8 jaar na de laatste bijschrijving, greep de heer Werner Jung, de toenmalige hoofd foktoezichter van de PSK (=Pinscher-Schnauzer-Klub) in. Hij zette alle beschikbare middelen in voor de Duitse pinscher fok. Van zijn zwart-bruine teef ‘Jutta’ en enkele overgrote dwerg Pinschers fokte hij een kleine basis van Duitse pinschers onder zijn kennelnaam ‘v/d Birkenheide’. In zijn boek ‘der Deutsche Mittelschlag Pinscher’ beschrijft hij al zijn tegenslagen en andere dingen welke hij in de Duitse pinscher fok bereikt heeft. Werner Jung is de man die de basis heeft gelegd voor onze moderne pinscherfok.
Binnen Nederland hoeven we niet ver terug te gaan om de geschiedenis naar boven te halen. Rond 1970 werden de eerste Duitse pinschers geïmporteerd uit Zweden en Duitsland en zo is er binnen Nederland begonnen met de Duitse Pinscher. Het bovenstaande geeft al aan dat de Duitse Pinscher nooit massaal gefokt is en dat hij helaas alleen in klein aantallen gefokt wordt door liefhebbers voor echte liefhebbers. Vandaar dat de Duitse Pinscher een vrij zeldzaam ras is.
Uiterlijk
De Duitse Pinscher is een adellijke en krachtig gebouwde hond met een goed verdeelde spiermassa. Pinschers hebben een intelligente uitstraling. Ze zijn gladharig en zijn middelgroot: ca. 45 à 50 cm. schofthoogte. Het gewicht ligt tussen de 13 en 20 kg. De ideale Pinscher is even lang als dat hij hoog is, dus vierkant gebouwd. Ze zijn er in de kleurslagen zwart-rood (black and tan) en rood (reebruin).
Proporties van de Duitse Pinscher:
Schofthoogte = Lichaamslengte
Koplengte = Halve ruglengte
Karakter
Een Duitse Pinscher is een zeer temperamentvolle hond, die zijn omgeving goed in de gaten houdt. De Duitse Pinscher is een eigenwijze, vrolijke en dappere hond. De Duitse Pinscher leert snel, is sportief, vlug, soepel in zijn bewegingen en heeft een buitengewoon groot uithoudingsvermogen.
Wat beweging betreft heeft hij niet voldoende aan een ‘straatje om’. Krijgt de Duitse Pinscher onvoldoende aandacht en beweging, dan kan dit resulteren in het vertonen van ongewenst gedrag.
Gezien deze uitdaging is het geen ras voor mensen, die vele dagen in de week het grootste deel van de dag geen tijd en energie kunnen steken in de Duitse Pinscher. Na enige oefening kan dit ras prima een aantal uren alleen zijn. Door zijn sensibele karakter is de Duitse Pinscher op zoek naar een stabiele gezinssituatie. Wanneer de nieuwe eigenaren niet voldoende consequent zijn zal de Duitse Pinscher een loopje met hen nemen.
Duitse Pinscher & Kinderen
In boeken en encyclopedieën staat dat de Duitse Pinscher een kindvriendelijke hond is. Toch willen we u erop wijzen dat dit in eerste instantie voor alle rashonden geldt. Het is absoluut niet zo dat een Duitse Pinscher kindvriendelijker is dan andere honden. Hond en kind zijn een verhaal apart. Niet ieder kind heeft hetzelfde karakter en is op een bepaalde leeftijd even ver in ontwikkeling. Het is voor kinderen heel erg belangrijk dat ze dieren respecteren.
Bij diverse hondenverenigingen is het mogelijk een cursus ‘Kind & Hond’ te volgen. Dit een mooie manier om uw kind en de Duitse Pinscher met elkaar om te leren gaan.
Belangrijkste regel is: Laat een kind nooit met een hond alleen!!!!!!!
Gezondheid & Ziektes
Het welbevinden van de hond hangt af van voeding, beweging en de aandacht die u hem geeft. Behalve voldoende rust zijn ook een goede hygiëne, de vaccinaties (ook voor het buitenland), de wormbehandeling en de bestrijding van vlooien, luizen en teken van belang. Al na gelang de situatie hierom vraagt.
Duitse Pinschers zijn eigenaardige honden. Veel Duitse Pinschers lopen veelal met hun neus op de grond te snuffelen in de hoop een smakelijk (of minder smakelijk) hapje te vinden. Die hapjes, bijvoorbeeld stenen, poep, kauwgom of dode vogels, worden onmiddellijk verorberd wat mogelijk nare gevolgen kan hebben.
Duitse Pinschers zijn snel en bewegelijk. Vanuit hun enthousiasme kunnen ze onbesuisd en onoplettend gedrag vertonen. De Duitse Pinscher is een kortharige hond en heeft geen ondervacht. Hierdoor is de huid het gevoeligste orgaan. Dit kan zich uiten door middel van schurftmijten, huidallergieën en het vatten van kou. Door fijne anatomische bouw van de oren kunnen deze door kou, in de winter bevriezen en de randjes openbarsten. Door het kopschudden genezen deze wondjes moeilijk en hebben dan dagelijkse verzorging nodig.
Om het ras gezond te houden is er in een fokreglement vastgesteld aan welke eisen de reu en de teef moeten voldoen. Hierin is onder andere opgenomen wat de fokker dient te doen om bepaalde ziekten of aandoeningen buiten het ras te houden. Dit kan door middel van gezondheidsonderzoeken alvorens de teef gedekt mag worden en alvorens de reu mag gaan dekken. Zo wordt er getest op:
- Erfelijke ziektes
- Heupdysplasie
- Erfelijke oogziekten
- Dilute factor
- Von Willebrand, type I